mandag 29. februar 2016

Lamper og vegglamper: personlig stilMåten vi bruker belysning i hjemmene våre varierer mye, og hva sier egentlig vårt valg av lamper, og vegglamper, om oss som individer?

Belysning er forskjellige ting for forskjellige mennesker. En ting som alltid har fascinert meg er hva som tiltrekker ulike mennesker til ulike ting. Når man skal inn i noen hjem for aller første gang, er noe av det jeg gleder meg aller mest til, å se hvilke ting de har valgt ut. Hva det er som har tiltrukket dem, og om de valgene de har tatt, har blitt basert på praktiske hensyn eller om det er ting som de faktisk føler et slags tilhørighets forhold til. For mange er lamper og belysning bare noe praktisk. De trenger lamper, vegglamper, taklamper, bordlamper, leselamper, hva det nå enn er, til belysning, men skjenker ikke design og design en tanke. For andre er valget av vamper og vegglamper noe helt fundamentalt i måten de har tenkt designet i hjemmet sitt. Interiør handler om lamper også. Og valget mellom vegglamper og taklamper, bordlamper og gulvlamper, har noe å si for hvilket inntrykk interiøret gir fra seg. Valget av lamper burde ikke være tilfeldig, men for mange er nettopp valget av lamper helt tilfeldig. Å velge vegglamper over taklamper er ofte et bevisst valg. Taklamper eksisterer i nesten alle rom, midt i taket, ingen slinger i valsen. Mens valget av vegglamper, helt spesifikt, legger opp til en videre tanke rundt belysningen, eller designet. Hvorfor velger man det man velger, og hvor mye vil man at belysningen og interiøret skal legge opp til at de som kommer på besøk, eller oppholde seg i leiligheten skal vite om at man har en passiv eller aktiv holdning til det. For mange er det viktig å late som at de egentlig ikke bryr seg så mye, selv om det er helt tydelig at de har tenke igjennom absolutt alt i hjemmet sitt, inkludert belysning og lamper. For andre er det at man kan se at det er lagt arbeid i interiøret, og valget av lamper, noe de gjerne vil stå bak, mens andre hverken bryr seg om hvordan det ser ut, og hvilke lamper man har valgt, eller om folk som kommer på besøk bryr seg om man har det eller ikke.
Det er mange måter å forstå et hjem, og for de som ikke ser hjemmet som annet enn et sted å sove, eller kanskje slappe av noen ganger, er det kanskje ikke så viktig å ha en innredning, og lamper som gir den belysningen man liker, mens for andre er det helt avgjørende at hjemmet er et sted man lengter etter, og har lyst til å tilbringe tid. På den måten kan man si at lamper og belysning kan spille en rolle i interiøret, alt ettersom hvem man er, hvordan man vil ha det hjemme, hva man ønsker å oppnå med valget av lamper, og hvilken rolle man både synes hjemmet, men også interiøret i særdeleshet har. Valget av lamper og belysning har mye å si for hvordan man oppfatter et rom, og hvordan man velger å forme hjemmet sitt ved bruk av lamper er helt avgjørende for hvordan man vil trives der. For mange er valget av vegglamper et helt bevisst valg, fordi vegglamper distribuerer lyset på en veldig fin, funksjonell måte.Vegglamper gir ikke de samme harde skyggene som taklamper gjør, og de distribuerer lyset på en helt annen måte enn mange andre typer lamper gjør. Vegglamper plasseres ofte på en måte i rommet som gir dem det perfekte utsnittet til god belysning, og den radiusen de kan opplyse avhenger av hvilken lampe man velger. Vegglamper fåes både med matt og blank skjerm, som enten er åpen eller lukket i ulike nivåer. Dette, i kombinasjon med hvilken pære man velger å bruke, gjør at man ved bruk av vegglamper kan få en variert uttrykk i belysningen gjennom rommet. Det kan man selvsagt med andre lamper også, men vegglamper er unike i sin plassering, særlig med tanke på høyden i rommet vegglamper plasseres. Vegglamper, og i det hele tatt lamper genrelt, kan si mye om stilen til den som bor der. Lamper, og vegglamper, kommer i ekstremt mange forskjellige stiler og utforminger, så det er noe å finne for alle, noe som gjør at det er mulig å uttrykke stilen sin gjennom den typen lamper man velger. Det å ikke bry seg om hvilke lamper man har, sier jo i seg selv også noe om personen det er snakk om, så ikke bare valgene man tar, men også de fravalgene og holdningen til det helt overordnet sier noe om hvem vi er.
Mange unge forbinder kanskje vegglamper med fortiden. De husker vegglamper fra våre besteforeldre og oldeforeldre, med frynser og blonder, falske perler og glassprismer. Men dette er så langt fra sannheten om belysning, og vegglamper, i dagens design fikserte samfunn, der det visuelle og estetiske uttrykket nesten inngår i alt. Utvalget i lamper har utviklet seg helt enormt, og man kan få vegglamper man ikke engang kunne forestille seg eksisterte, og er langt, langt fra de vi tenker på når vi først hører ordet taklamper. Hva vi velger, og hva vi velger fra, hva vi identifiserer oss med, og hva vi ikke identifiserer oss med, er en enormt spennende prosess å følge med i når det kommer til innredning, interiør og belysning. Det sier noe som hvem vi er som mennesker og individer, hvor vi har lyst til å passe inn og hvem vi i hvertfall ikke vil assosieres med hvis vi kan velge. Det vi mennesker er drevet av, er jo blant annet det fellesskapet som omgir oss, og å finne den plassen vi ønsker i nettopp dette fellesskapet, og de små fellesskapene som dette store består av, handler om å uttrykke hvem vi er, sånn at vi kan finne likesinnede, og våre likesinnede kan finne oss. Dette kan  vi gjøre på mange måter, og hvordan vi innreder hjemmene våre er en av disse. Det føles kanskje banalt å snakke om taklamper, eller lamper generelt i denne sammenhengen, men det er det ikke nødvendigvis. Det handler bare om å vise hvem vi i sannhet er.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar