tirsdag 16. juni 2015

Hvordan velge utelampe til din veggValget av utelampe vil påvirke inntrykket av ditt hjems inngangsparti

Når du skal velge din utelampe til din vegg, er det noen få ting du skal overveie. Å velge en utelampe er på ingen måten en komplisert sak, men det finnes utrolig mange forskjellige lamper å velge mellom og virkningen av lyset fra de forskjellige typene kan forandre måten hjemmet ditt fremstår på.


Spørsmålet om hvorvidt man i det hele tatt skal gå til innkjøp av av utelampe og montere den på en vegg utenfor, er ganske enkelt å å svare på for de fleste av oss. Selvfølgelig skal vi ha en utelampe på vår vegg. Det hører liksom med til et hjem i dag, som det har gjort i årevis etter årevis. Til og med før vi fikk strøm, lyste folk opp foran døren sin. En utelampe var da skiftet ut med en lanterne eller en fakkel, som så ikke nødvendigvis var festet til en vegg, men som hang fra taket eller sto plassert foran eller ved siden av døren. Av presis samme grunn som man den gang lyste opp foran døren sin, gjør vi det også i dag: for å ønske velkommen hjem og inn. En utelampe på en vegg er ikke bare en utelampe på en vegg. En utelampe på en vegg viser oss frem i mørket og ønsker oss velkommen inn i varmen. Som et symbol på den varmen og lyset som befinner seg der innenfor, henger lampen der. Vi vet alle hvor stor forskjell det er på å komme hjem til et mørklagt hus og et hjem som lyser opp der fremme i enden av veien, omringet av mørket utenfor. Det forandrer automatisk på humøret og sinnsstemningen vår, fordi nærværet av lys gir oss så mye varme. En enkel utelampe hengende på en vegg kan dermed gjøre stor forskjell. Og nettopp derfor er det at vi fortsatt i dag gjør et poeng ut av å lyse opp inngangsdørene våre. Noen ganger lyser vi kanskje ekstra opp, med fakler eller lanterner, hvis vi venter besøk eller vil vise at vi feirer noe innenfor husets fire vegger. Resten av dagene lar vi en enkel utelampe eller to gjøre nytten der de henger på vår vegg og lyser trofast. Det viktige er uansett bare at vi ikke lar husene våre ligge fullstendig mørklagt så lenge vi er hjemme. For med lyset forsvinner det som vitner om varmen som finnes der innenfor.

Selv om det kun dreier seg om en utelampe på en vegg, finnes det som sagt hundrevis av versjoner av denne lampen. Når du skal finne din utelampe til din vegg, kan du velge mellom alt fra overdådige, spektakulære installasjoner til helt enkle, beskjedne varianter. Hva du velger kommer an på dine behov, ønsker og stil. Har du for eksempel et gammelt, rustikt hjem og ønsker å bevare husets stil så godt som mulig, bør naturligvis din utelampe også være i en rustikk stil slik at den passer sammen med din rustikke vegg. Har du derimot et helt nytt og moderne hjem, ville det kanskje sett merkelig ut hvis lampen er i rustikk stil og dermed skiller seg fullstendig ut. Har du derimot et hjem som ikke har en tydelig stil i seg selv og som derfor har en vegg som godt kan tåle å bli pyntet opp med noe litt nytt og annerledes, står du mye friere til å velge den utelampe som passer best til din egen personlighet og smak.

Videre er det også forskjell på hvordan en utelampe lyser. Her kommer behovet for belysning inn i bildet. Trenger du en utelampe som kan lyse opp så mye som mulig av området utenfor ditt hus og vegg, vil du trenge en kraftigere utelampe enn om du kun ønsker å gjøre inngangspartiet hyggelig, uten at du egentlig har noe behov for ekstra belysning. I tillegg til at det er forskjell på hvor kraftig en utelampe lyser, er det også forskjell på hvilken fargetemperatur lyset er. Igjen vil det gi et annerledes uttrykk hvis din utelampe skinner forsiktig i et varmt lys, sammenlignet med om din vegg blir kraftig opplyst av et hvitt og skarpt lys. Her vil din vegg i seg selv også ha innvirkning på resultatet, da fargen på veggen vil påvirke hvordan lampen lyser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar