mandag 8. desember 2014

Taklamper som belysning er ikke den eneste løsningen

Å bruke taklamper til belysning i hjemmene våre er uten tvil praktisk og virkningsfullt. Taklamper lyser opp rommet ovenfra og er derfor meget effektive redskaper til å utføre oppgaven med å holde et rom opplyst. Likevel er det viktig for stemningen i et rom at ikke all belysning er samlet på ett sted.

Å kun ha taklamper som belysning  kan virke litt brutalt, da lyset fra disse naturligvis er nødt til å være forholdsvis kraftig for å lyse opp et helt rom alene. Ved å tilsette andre former for belysning vil man spre lyset ut på flere lyskilder og dermed ha muligheten til å ha taklamper med svakere styrke. Å supplere bruken av taklamper med andre former for belysninger er dessuten viktig hvis man ønsker seg en varm og hyggelig stemning i hjemmet. Lamper som er plassert i lavere høyde gir nemlig rommet et annet lys. andre typer lamper og belysning vil dessuten være med på å dekorere rommet, enten det er på grunn av lampenes utforming eller på grunn av at lysets temperatur og styrke vil gi et nytt preg til rommet.


Ingen tid på året viser dette bedre enn advents- og juletiden. Da pynter vi opp med alle mulige former for belysning; stjerner hengende i vinduene, lysende adventskranser i vinduskarmene, samt en hel masse levende lys. Mange pynter også opp med mer kreative former for belysning, som lysende figurer og statuer og så videre. Med så mye ekstra belysning, ender vi ofte med å slukke taklamper og annen belysning som vi ellers alltid bruker på grunn av dens praktiske verdi. Vi elsker denne tiden med alt dette hyggelige lyset som vi sprer rundt oss og som hjelper oss å takle den mørke ventetiden frem til julens høytid. Uten at vi tenker på det er mye av grunnen til at rommene nå virker så hyggelige, nettopp det at vi lar andre former for belysning mer eller mindre ta over for ellers så mye brukte taklamper. Uten at vi tenker på det på den måten , lar vi alternativ belysning spille sammen med det som ellers lyser opp hjemmene våre, i form av små, hyggelige lyskilder.

Dette er noe vi kan ta med oss resten av året. Ikke fordi vi skal la julepynten bli stående, men fordi vi med fordel kan supplere taklamper med andre former for belysning. Vi bruker hovedsakelig taklamper fordi de er praktiske og vi kan lyse opp et helt rom med én bryter, men ved å gjøre den lille ekstra innsatsen det krever å tenne noen ekstra brytere rundt omkring i rommet også resten av året, har vi faktisk muligheten til å ta med oss noe av den hyggelige stemningen videre. Selv om tiden før jul er ekstra mørk, har resten av året også mange dager og kvelder som er mørke eller hvor vi rett og slett bare har bruk for litt ekstra hyggelig belysning. Det er derfor god grunn til å tenke utenfor den praktiske boksen med taklamper og investere i andre former for belysning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar